Merk is emotie

  

 

Dat emotie het merk maakt is voor velen overbodige informatie. Maar waar komt deze emotie vandaan?

Het eerste antwoord dat velen geven is “uit de kernwaarden”. Het gaat dan om woorden zoals betrokkenheid, betrouwbaarheid, bevalligheid, bevlogenheid, bondigheid en buigzaamheid om er maar een paar uit het alfabethische rijtje te pakken.

Vaak gebruiken merken een model dat deze waarden in clusters rangschikt (Schwartz, 23plusone, Censydiam): met beschrijvingen als Hedonisme, Vitaliteit, Belonging, Conservatisme, Veiligheid etc. Deze clustering geeft de waarden een samenhang, waardoor de focus en het begrip ervan wordt vergroot. Het is gemakkelijker uit te leggen en te gebruiken. Verschillende modellen van archetypen (o.a. Pearson) doen hetzelfde, met misschien wat sterker “verhalende” clusters. De “Lover” van Pearson houdt van aantrekkelijke, sensuele dingen. Het merk Magnum is daarvan een voorbeeld.

Dan is er de “betekenisstructuur”, het zgn. ladderen, wat het verband legt tussen waarden en concrete eigenschappen van merken. De Hedonist wil er beter uit zien en zoekt producten die niet dik maken. 

Graag breek ik ook een lans voor de emotie die producten zelf kunnen hebben. Het nut, het design, het gebruiksgemak van een huis, stoel, smartphone, app of ander product kan mensen doen zweren bij dat product. Laten we het niet vergeten: juist ook producten maken het merk.

Nu organisaties ook de “why”, de brandpurpose, in merken ontdekt hebben (bijv. Always) is er een belangrijke emotionele component toegevoegd. De impact die organisaties in de wereld hebben is een sterke motivator. Ook mensen die niets met de waarden of het product van Always hebben kunnen toch begaan zijn met de doelen die zij nastreven.

Emotie in samenhang
Eigenlijk hebben alle elementen van het merk een bepaalde emotie, en moet de emotie van het merk dus niet aan een apart onderdeel (zoals de indentiteit) toegeschreven worden. Het merk is een complex, een construct van elementen die samen, en in samenhang, de emotie bepalen.

HIGHvalue merkstrategie
HIGHvalue onderzoekt emoties van mensen en gebruikt daarbij waardesystemen en archetypen, zowel extern onder klanten in de markt, als intern onder medewerkers. HIGHvalue faciliteert organisaties hun emotie te vinden, vast te leggen en concreet te maken in een samenhangend merk en vervolgens in producten, diensten, en interne actie.

Zin in? Bel Koos Ris op 06-47314028.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s