Toekomstscenario’s: een verhaaltje!

computers star trek control lcars starship 1600x900 wallpaper_www.wall321.com_81

Voor goed besluitvorming om een probleem op te lossen heb je goede alternatieven nodig die het probleem kunnen oplossen. Om te kunnen inschatten welk alternatief het probleem het beste gaat oplossen moet je grip hebben op de werking ervn in de toekomst. Grip op de toekomst is – zo mogelijk – te verkrijgen middels scenario’s.  Zover niets nieuws.
Meestal, echter, hebben besluitvormers geen heldere scenario’s voor ogen wanneer ze beslissen. Te veel gedoe, te lang proces. Intuïtie heerst!

Verhalen kunnen een uitkomst bieden. Er zijn vele voorbeelden van (science) fiction verhalen die een toekomstscenario in zich hebben. Jules Verne voorspelde, en vertelde. Aldous Huxley. George Orwell. En ook van bedrijven die zich erdoor laten inspireren. Apple en Orwell. Google en Star Trek. De nieuwe TV serie Minority Report (ja, met de film als uitgangspunt) voorspelt technologische ontwikkelingen: MIT werkte er aan mee. Minority Report en Leap Motion. Alle verhalen over ruimtereizen en SpaceX. Het gaat mij er niet om dat verhalen beter de toekomst voorspellen dan andere vormen van proza: er zijn zeer vele (science) fiction verhalen die de plank volledig missloegen. Waar het mij om gaat is het verhalende van verhalen. De overtuigingskracht, inspiratie ervan en ook het gemakkelijker in herinnering roepen ervan, dat kan gebruikt worden om besluitvorming te verbeteren.

Wat nu als we verhalen maken van onze scenario’s. En die aan onze managers geven als tools te gebuiken bij besluitvorming?

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s