Organiseren is als sex

Biertje?
Toen ik de blog “Je stelt een klant niet centraal omdat je er een biertje mee wilt drinken” van Luuk Ros op marketingonline.nl las dacht ik aan de volgende metafoor: “te zeggen dat een organisatie als doel heeft winst te maken staat gelijk aan te zeggen dat een mens als doel in het leven heeft om te ademen.” Wie zei het ook weer? Jim Barksdale/Netscape? De bedoeling van de adem-metafoor is duidelijk: winst is randvoorwaarde, geen doel. Natuurlijk. De bedoeling van het biertje van Ros is ook duidelijk: de klant is er om aan te verkopen, want de schoorsteen moet roken.

Uit eten?
Omdat metaforen soms gevaarlijk mank gaan dacht ik aan een andere: eten. “Te zeggen dat een organisatie als doel heeft te verkopen staat gelijk aan te zeggen dat een mens als doel in het leven heeft om te eten.” Deze metafoor vind ik interessanter, want eten is anders dan ademen. Ademen interesseert niemand iets (tot je het niet kunt natuurlijk). Je moet uiteraard eten om te (over)leven, net als ademen. Maar het gaat verder: je kunt lekker eten, feestelijk eten, snel, goed eten, slecht eten. En: je kunt eetlust hebben, zelfs eetzucht. Je kunt verder gaan dan wat goed voor je is, overeten. Eten kan zelfs een ziekte zijn, zoals bulemia. Deze metafoor gebruiken laat zien dat mensen in een organisatie een overmatige lust tot verkopen – winstgerichtheid – kunnen ontwikkelen. Deze metafoor zegt: verkopen is goed, totdat je te ver gaat.

Zullen we?
Toen kwam er nog iets in me op: “te zeggen dat een organisatie als doel winst maken heeft staat gelijk aan te zeggen dat een mens als doel in het leven heeft om sex te hebben.” De metafoor sex is beter dan die van eten, omdat hij verkoopt. De kop van dit artikel wordt pakkender, en de visual erbij doet wonderen voor mijn engagements. Dat sex voor een gezond leven nodig is, bewees de wetenschap lang geleden. En dat een overmatige focus erop destructief kan zijn ook. Ook zien we gemakkelijk de “achterkant” van sex – ook in organisatorische zin – in bijv. in de pornoindustrie. De metafoor is ook mooi, omdat sex (in de meeste gevallen) een ander in de vergelijking betrekt. En het brengt ook overtuigen erbij: wie heeft niet eens het initiatief tot sex genomen, en de ander ertoe overtuigd? En bij een overmatige focus op sex ligt verslaving op de loer en kan iemand in extreme zin maken tot een aanrander, verkrachter. Dit gebeurt ook in organiseren: denk bijv. aan “The Wolf of Wall Street”. Deze metafoor zegt: verkopen is goed, totdat je te ver gaat en anderen en zelfs jezelf schaadt.

Liefde is…
Het mooiste aan de metafoor sex is dat het de vleselijke kant is van veel meer: liefde. Maar ik ga niet zover dat ik de metafoor liefde introduceer als het gaat om organiseren: het zal niet goed zijn voor mijn engagements. Het is mijn bedoeling aan te zetten tot reflectie, niet om filosofie te bedrijven. Ook Simon Sinek zegt in zijn wereld beroemde praatje over why: “wanna buy one”? Hij zet daarmee de why in het teken van verkopen. Of is het andersom? Mijn punt is dit: perspectieven verschillen, mensen verschillen, organisaties verschillen.

How to
Misschien was de metafoor van Luuk Ros voor jou de beste. Hij is praktisch, zegt waar het op staat. Het geeft richting en stopt onzinnige discussies. En wie weet hebben de andere metaforen indruk gemaakt? Ik heb twee aanbevelingen: ten eerste, zoek een organisatie met een vergelijkbaar  perspectief als het jouwe. Niets is zo energie vretend als te werken met bazen en collega’s die op een heel andere golflengte zitten als jij. Ten tweede, als het werk dat je doet of de organisatie waarin je dat doet niet meer bevredigend is, dan is het tijd om te verdiepen. Als mens, als organisatie, als merk. Geloof me, het is de moeite waard!     

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s